Onderstaand bericht ontvingen wij van Willem Maris, coördinator weidevogelbescherming Nederweert, met betrekking tot de bescherming van de weidevogels rondom de Peel:
Beste weidevogelaars,
Wat een water in Nederweert. Misschien wel meer dan goed is voor onze weidevogels.
Maandagochtend telde ik 20 foeragerende grutto´s op ondergelopen akkers bij de Kampersweg. Tien gruttoparen dus die op 6 juni al niets meer te doen hebben. Van 7 paar was al bekend dat ze geen succes hadden. Maar dit betekent nog 3 mislukt. Blijven er nog maar 8 over om een aantal kuikens vliegvlug te krijgen. We hadden totaal 18 paar. Dus meer dan vorig jaar toen we het met slechts 13 paar moesten doen.
Eén gruttovrouw is op 6 mei tragisch gesneuveld bij grasmaaien. We hadden het sterke vermoeden dat 1 of 2 grutto´s broedden in een grasperceel dat tegen een stuk beheersgras aan lag. We hebben het 4 keer afgezocht en geen nest kunnen vinden. Bleek er toch één te zitten. En al bijna klaar met broeden blijkbaar, omdat ze zo vast zat.
Over vast broeden met tragische afloop is nog meer te melden. Zoals ik jullie eerder meldde had melkveehouder Erik de Wit erg zijn best gedaan om aan de Frenkenbaan een paar grutto´s met 3 kuikens te ontzien. Achter zijn gras lag een perceeltje luzerne waar de grutto´s ook wel eens in liepen dus we hadden met die eigenaar afgesproken dat hij zou melden wanneer het gemaaid werd. Op 12 mei was het zover. Van te voren even gaan kijken en alles was oké, de grutto´s liepen met hun drie kuikens in het gras van De Wit. Ik vroeg aan de loonwerker of ik voor de aardigheid toch even mee mocht op de maaier. Eens kijken wat je tegenkomt in zo´n luzerneperceeltje. Het was een ontluisterende ervaring. Deze loonwerker is iemand die altijd voorzichtig maait en goed kijkt. Vanaf de trekker zagen we een paar keer een haas en verder niets bijzonders tot een patrijs vlak naast de maaier omhoog kwam. Het leek een broedende patrijshen die het net overleefde. Toen het hele perceel gemaaid was ben ik gaan kijken op de plaatsen waar de kraaien naar beneden kwamen en vond twee aan stukken gemaaide fazanthennen en een jonge haas. En niets gezien of gemerkt tijdens het maaien. Als broedende vogels nou nog maar wegkwamen, zoals die patrijs, dan konden ze in ieder geval nog opnieuw beginnen. Maar dit is extra zuur. Geen herkansing meer voor twee fazantehennen en de eerder genoemde grutto.
Maar het goede nieuws is dat de grutto´s van de Wit daar nog steeds zitten. Op 6 mei zijn die kuikens geboren en vandaag op 7 juni alarmeren beide ouders er nog, nu wel weer vanuit de luzerne. Hopelijk leven alle drie de kuikens nog. Eén dezer dagen zullen ze vertrekken. Toch bijzonder, dat het op zo´n moeilijke plek goed gaat en in sommige beheerpercelen, waar weinig mis kan gaan afgezien van predatie, toch misloopt.
Met de wulpen komen we zo´n beetje op hetzelfde aantal paren als vorig jaar maar tot nu toe nog maar 1 paar met een bijna vliegvlug jong waargenomen. De rest zit allemaal nog in de nestfase. Die zijn dus allemaal hun eerste broedsel ofwel kleine kuikens verloren.
Bij de kieviten hadden we veel meer uitgekomen nesten dan vorig jaar. En dat is terug te zien in de aantallen (bijna) vliegvlugge jongen. Ook de collega´s in Someren melden bemoedigende aantallen grote kievitkuikens. Toen ik vorige week een rondje maakte telde ik aan het eind van de Eindhovensebaan op 3 maislandjes 8 grote kuikens. Eén kuiken stond met moeder kievit vlakbij de weg en ik belde Riet van de Wouw om te vragen of ze een paar mooie platen wilde komen schieten. Ze kwam gelijk en zag bij het fotograferen dat – waar ik maar één kuiken had gezien – nog 4 andere kuikens liepen. Dus dat waren er totaal al 12. En als ik er maar 1 zie waar er 5 lopen zal ik er ongetwijfeld meer over het hoofd gezien hebben. De foto´s hieronder heeft Riet daar gemaakt. Daar wordt je als weidevogelbeschermer toch blij van. Dankjewel Riet.
En ook goed nieuws over het bouwlandbeheer voor kieviten waar we dit jaar mee begonnen zijn. Op een traditioneel aantrekkelijk kievitperceel van 6 ha aan de Broenenhoup vond geen enkele bewerking plaats tussen 15 maart en 15 mei. De mais werd pas na 15 mei gezaaid en de agrariër krijgt een vergoeding van (dit jaar) ca 380 euro/ha voor de mogelijke opbrengstderving vanwege het later zaaien. Bij controle op 12 mei telde Jan Sieben met de telescoop 14 kuikens op het perceel waarvan 11 haast vliegvlug en 3 halfwas. En door de begroeiing met bloeiende mosterd en bladkool van de afgelopen najaar gezaaide groenbemester kan hij er nog best een paar gemist hebben. Voor herhaling en uitbreiding vatbaar dus want dit is natuurlijk het beste voor de kieviten, dat je de nesten niet hoeft te zoeken en markeren, en dat de kuikens ongestoord op kunnen groeien in een schrale begroeiing met veel eten.
Bron: Willem Maris, coördinator weidevogelbescherming Nederweert